Panasonic Lumix DMC-FZ1000

De FZ1000 lijkt als twee druppels water op de GH4, het topmodel systeemcamera dat Panasonic eerder op de markt bracht.

De FZ1000 bevat echter geen beeldsensor in Micro Four Thirdsformaat, maar een van het tegenwoordig erg populaire 1inch formaat dat ook gebruikt wordt in de Nikon 1reeks, de Samsung NX Mini, en in verschillende camera's van Sony waaronder de RX10.

Twintig megapixels
Net als de NX10 kreeg de FZ1000 een sensor met 20 megapixels. De niet verwisselbare lens heeft een zoombereik dat de RX10 overtroeft: het equivalent van 25 tot 400 millimeter in fullframe formaat. Helemaal uitgezoomd is de FZ1000 even lichtsterk als de RX10 (maximaal diafragma f/2,8), maar naarmate je inzoomt hou je nog maximaal f/4 over. De RX10 heeft een constant maximaal diafragma van f/2.8.

De bediening is goed uitgedacht. Zoomen kan ofwel via de zoomhendel rond de ontspanknop, of met de zoomring op de lens. Die laatste kan ook dienst doen als scherpstelring als je manueel wil scherpstellen. Bovenaan staan nog een keuzewiel voor de opnamestand en een voor de transportmodus.

In topsnelheid haalt de FZ1000 7 beelden per seconde met continu autofocus. Via een instelwieltje aan de achterzijde kun je het diafragma of de sluitertijd instellen in manuele modus druk je het wieltje even in om te wisselen tussen instellingen. Via vijf aanpasbare Functietoetsen zet je de bediening helemaal naar je hand.

Snelle focus

De autofocus werkt snel en betrouwbaar. Met de AF tracking modus slaagt de FZ1000 er goed in om bewegende onderwerpen te blijven volgen. Het enige minpunt is dat het redelijk omslachtig is om een autofocuspunt te selecteren hier wreekt zich dat de FZ1000 geen aanraakscherm kreeg.

Ook vervelend is dat de zoomlens automatisch weer naar de groothoekstand inschuift terwijl je beelden aan het bekijken bent. Wil je weer fotograferen, dan moet de lens weer zoomen naar de gewenste positie, wat behoorlijk traag gaat wegens de gemotoriseerde zoom. Met zon gemotoriseerde zoom kun je schokvrij in en uitzoomen tijdens het filmen (al zullen professionele filmers haast nooit zoomen), maar voor het fotograferen is een manuele zoom toch veel sneller.

De beeldkwaliteit is goed, met natuurlijke kleuren. Het dynamisch bereik is echter beperkter dan bij de GH4, waardoor je in contrastrijke situatie wel eens uitgebrande luchten krijgt. Onderbelichten en de schaduwen in raw nabewerking ophelderen levert een fraaier resultaat.

Tot aan ISO 800 is er nauwelijks ruis te zien. De ruisonderdrukking in de camera zorgt echter ook voor een verlies aan detail. Dat is merkbaar als je fijne structuren zoals veertjes of haartjes van dichtbij bekijkt. In het echte leven zal dat alleen een probleem zijn als je afdrukken op posterformaat wil maken voor kleine prints of gebruik op beeldschermen is de scherpte zeker aanvaardbaar. Ook bij de grootste diafragma's is er amper vignettering te zien in jpeg opnames de camera corrigeert ook de lensafwijkingen.

Filmen gaat zoals gezegd in 4K resolutie (3.840 x 2.160 pixels), of voor wie daar nog niet aan toe is in full HD en HD. Je kunt ook slowmotion video vastleggen door 100 frames per seconde te filmen.

  • € 599,00 Inclusief 21% btw

  • Product is op voorraad
  • Binnen 1-3 dagen verstuurd
  • Verzendkosten € 6,95
  • 100% kwaliteit

Tags: Panasonic Lumix DMC-FZ1000